niedziela, 19 sierpnia 2012

Dlaczego warto mieć dobre zdrowie?

Dobre zdrowie jest podstawą dobrego samopoczucia,zadowolenia i zdolności do korzystania z pełni życia.
Współczesne tempo życia,presja szybkości,która dziś ogarnia nasz byt,byłoby dla kogoś,
kto żył na przełomie ubiegłego wieku,nie do pojęcia.

Gdyby się nagle znalazł w naszej rzeczywistości,prawdopodobnie nie mógłby sobie z tym poradzić.
Stajemy więc przed problemem ,jak zachować zdrowie i sprostać wymogom stylu życia,którego nie znali nasi przodkowie.

Wprawdzie obecnie wszystko jest "zmodernizowane" i w większym lub mniejszym stopniu "poulepszane,"
każdy najczęściej sądzi,że jest zdrowy.

W rzeczywistości jednak jest ogromna przepaść między poczuciem,że "jest coś w porządku" i brakiem
większych dolegliwości, a stanem,który pozwala cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem.
Często zadawane jest pytanie,ile osób by się załamało,gdyby nagle zabrakło im tych wszystkich
środków pobudzających,takich jak: tytoń,alkohol,napoje orzeźwiające,kawa,leki itp.

Mało kto ma w ogóle pojęcie co to znaczy dobre zdrowie dające człowiekowi poczucie posiadania
ogromnych sił życiowych,zdrowie,które rodzi chęć działania i przekraczania przeciętnych możliwości
z niespożytą energią, niezwykłą jasnością umysłu i nie dającym się stłumić entuzjazmem.


Rzadko można spotkać kogoś, kto jest tak zdrowy, że emanuje radością życia,energią i witalnością,
zaraza wprost swoim  zapałem i szlachetnymi ambicjami.

"Losy narodów zależą od sposobów odżywiania" napisał francuski myśliciel Anthelme Savarin,żyjący
w XVIII wieku.
Badania naukowe prowadzone w następnych stuleciach potwierdziły głęboki sens tych słów,które pod koniec naszego wieku nabrały szczególnego znaczenia.
Większość chorób naszych czasów zależy bowiem od niewłaściwego sposobu  odżywiania.

Jest paradoksem ,że mieszkańcy krajów uprzemysłowionych chorują z powodu niedoborów pokarmowych,
spożywają  bowiem  za mało produktów obfitujących w błonnik,witaminy i składniki
mineralne.
Dzieje się tak dla tego,że zgodnie z upodobaniami żywieniowymi , spożywamy za  dużo produktów zawierających tłuszcze zwierzęce i cholesterol  oraz za dużo cukru,soli i alkoholu.
Cena,jaką płacimy za lekkomyślne podporządkowanie  się upodobaniom żywieniowym jest wielka
liczba zgonów,uporczywe dolegliwości , a nierzadko inwalidztwo i niezdolność do pracy z powodu
takich chorób, jak miażdżyca,choroba wieńcowa  i zawał serca, nadciśnienie tętnicze i
udar mózgu a także niektóre nowotwory złośliwe, otyłość, cukrzyca,niedokrwistość.
marskość wątroby, kamica żółciowa, osteoporoza i próchnica zębów.
W ostatnich latach nauka dostarczyła  dowodów, że chorobom tym można zapobiegać przez zdrowe żywienie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz