Tabletki Błonnik i Zioła to suplement diety, który wspomaga naturalne
mechanizmy usuwania produktów przemiany materii i toksyn. Błonnikowe Tabletki
Dietetyczne łączą błonnik owsiany i wyselekcjonowane zioła, które wspólnie
działając wspierają skuteczną eliminację produktów przemiany materii ze
spożywanego jedzenia. Oczyszczony układ trawienny może funkcjonować bardziej
efektywnie, może także zapewnić lepsze wchłanianie składników odżywczych
pochodzących z pożywienia. Błonnik jest trawioną pozostałością węglowodanów,
które znajdują się w pożywieniu.
Podstawowe właściwości błonnika:
§ Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących
hemoroidom.
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie
praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa
objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia
to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego
pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa
zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
§ Pomaga w walce z otyłością.
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania
wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a
także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
§ Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do
trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie
biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i
usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji
cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu.
Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm
nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać
zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi,
przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
§ Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez
częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie
insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto
wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system
hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia
błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
§ Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga
eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom
jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np.
poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w
jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie
opryskiwane).
Dodatkowe ważne informacje
§ Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych
leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie
cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a
podaniem lekarstwa.
§ Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek
zawierających błonnik może być niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą
zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach.
§ Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać
wchłanianie składników pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń.
§ Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli
nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też
powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować
eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się
przynajmniej 2 litry wody dziennie.
§ Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika
może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych.
U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą
podrażnić żołądek.
PODSTAWOWE-KORZYŚCI
·
-wspomaga funkcje układu trawiennego.
·
-wspomaga eliminowanie toksyn i złogów w układzie
pokarmowym.
·
-pomaga unikać napadów głodu.
·
-może poprawiać wchłanialność w układzie
pokarmowym.
WSKAZANIA
·
-doprowadzenie do idealnej czystości
jelita, zwłaszcza w obszarze intensywnego wchłaniania.
·
-pomocny w zaparciach i biegunkach
·
-pęcznieje i wypełnia żołądek
·
-opóźnia opróżnianie żołądka z treści
pokarmowej ,co powoduje na dłużej uczucie sytości
·
-może wspomagać zapobieganie refluksowi
(zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku)
·
-może przyczynić się do obniżenia poziom
cholesterolu i trójglicerydów
zatrzymuje na swojej powierzchni toksyny, które znalazły się w
pożywieniu.
Połączenie otrębów owsianych i specjalnie dobranych ziół
(kwiatu rumianku, dzikiej
róży, pomarańczy, liść mięty, ziarno kopru,
natka pietruszki) ogranicza czas zalegania
pokarmu w jelitach oraz przeciwdziała wzdęciom.
Dodatkowo zwiększa uczucie
sytości, przyczynia się do obniżenia cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega
zastojom wody w organizmie oraz utrzymuje własciwe rozmieszczenie flory
bakteryjnej.
Jeśli brakuje nam błonnika lub w ogóle go nie ma, co niestety często
się zdarza, to osadzające się masy kałowe, czasami całe lata pozostają w jednym
miejscu, gniją, fermentują, stając się pożywką dla bakterii niesaprofitycznych,
co więcej mogą stać się siedliskiem parazytów, czyli pasożytów jelitowych.
Brak błonnika w diecie jest przyczyną wielu chorób powodujących m.in. zaparcia,
otyłość, cukrzycę, uchyłkowatość jelita grubego i raka odbytu.
Produkt pomaga w regulacji funkcji wydalniczych organizmu, wpływa korzystnie na
poziom cholesterolu oraz stwarza poczucie sytości, co jest szczególnie ważne w
czasie diety odchudzającej.
Jeśli brakuje nam błonnika lub w ogóle go nie ma, co niestety często się zdarza, to osadzające się masy kałowe, czasami całe lata pozostają w jednym miejscu, gniją, fermentują, stając się pożywką dla bakterii niesaprofitycznych, co więcej mogą stać się siedliskiem parazytów, czyli pasożytów jelitowych.
Brak błonnika w diecie jest przyczyną wielu chorób powodujących m.in. zaparcia, otyłość, cukrzycę, uchyłkowatość jelita grubego i raka odbytu.
Produkt pomaga w regulacji funkcji wydalniczych organizmu, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz stwarza poczucie sytości, co jest szczególnie ważne w czasie diety odchudzającej.
Zapotrzebowanie:
W Polsce
spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie. W społeczeństwach nieuprzemysłowonych,
w Afryce spożycie błonnika wynosi około 60 gram na dobę. Efektem tego jest
niska bardzo niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i
odbytu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika
dziennie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz