W czasie,gdy nie dostarczasz do organizmu pożywienia, w pierwszej kolejności rozpadają się komórki tkanki łącznej, z której zbudowana jest skóra,oraz komórki mięśniowe.Organizm potrzebuje białka.
Jeśli go nie dostarczasz, będzie czerpał białko z takich tkanek, bez których może się obejść, a jest to kolagen tkanki podskórnej, komórki mięśniowe. Dlatego osoby, które szybko chudną nie wyglądają atrakcyjnie. Efektem zużycia tkanki podskórnej jest obwisła skóra. Poza tym procesy rozpadu komórek wytwarzają się produkty przemiany materii, które są szkodliwe dla zdrowia.
W tym czasie Twoja
przemiana materii przestawia się na głód. Organizm nie rozróżnia, czy Ty się
odchudzasz, czy rzeczywiście nie masz dostępu do pożywienia. Dlatego, gdy
masz już jakieś rezultaty np.ważysz mniej o wymarzone 5, 10, 15 kg i zaczynasz
jeść, organizm natychmiast uzupełnia te utracone kilogramy i bardzo intensywnie
pracuje nad tym, aby zgromadzić też więcej tłuszczu. Organizm nauczony doświadczeniami,
chce się przygotować na ciężkie dla niego czasy, gdy znów zaczniesz się
odchudzać. Magazynuje więc tłuszcze „na wszelki” wypadek.
Badania naukowe wykazały, że osoba, która głodzi się przy odchudzaniu, wykonuje bardziej oszczędne ruchy i staje się bardziej wygodna, nie zdając sobie z tego sprawy. Ludzie, którzy stale się odchudzają mają mniejsze zużycie energii, poprzez obniżoną podstawową przemianę materii.
Nie licz kalorii tylko zwiększ zużycie energii! Podnieś spalanie!
Należy jeść
w taki sposób, aby zmaksymalizować podstawową przemianę materii. Jednym ze
sposobów jest jedzenie posiłków kilka razy dziennie. Organizm nie ma wtedy
potrzeby oszczędzana energii na długie godziny głodzenia się.
Jedz więc 5 posiłków dziennie.
Trzy główne
posiłki należy uzupełnić dwoma małymi przekąskami. Ważne, aby w Twoich posiłkach
znalazły się proteiny czyli białka. To one zwiększają spalanie
tłuszczu i powodują, że nie czujesz głodu. Pamiętaj o regularnym piciu wody mineralnej, ona umożliwi Ci spalanie tłuszczu i
zmaksymalizuje przemianę materii.
Z pewnością
słyszałeś, że zjadanie tłuszczu powoduje odkładanie się tłuszczu. Nic bardziej
mylnego, jest zupełnie odwrotnie! Stajemy się otyli na skutek za dużej ilości
kalorii dostarczanych do organizmu. Z pewnością tłuszcz owe kalorie zawiera.
Nasz organizm potrzebuje jednak tłuszczów do budowy tkanek, hormonów i innych
procesów metabolicznych. Osoby odchudzające się rezygnują ze spożycia produktów
zawierających tłuszcz w nadziei, że organizm będzie pobierał go z zapasów.
Okazuje się, że organizm nie jest taki głupi aby zacząć spalać już zgromadzony
tłuszcz, gdy mu się tego tłuszczu nie dostarcza.
Chcąc spalić
tłuszcz zgromadzony w zapasach, trzeba dostarczyć tłuszcz do organizmu
Niskie
spożycie tłuszczu może przekonać Twój organizm ,aby paradoksalnie zacząć
produkować tłuszcz z innych produktów odżywczych. To jest całkowicie niekorzystne, ponieważ w tej sytuacji organizm produkuje nasycone
kwasy tłuszczowe, które nie biorą udziału w przemianie materii i trafiają od
razu do komórek depozytowych czyli takich, z których najtrudniej jest go uwolnić
w procesie odchudzania.
Nie jest więc obojętne, jaki rodzaj tłuszczu zjadasz. Jeśli zdecydujesz się na mięso wieprzowe, to
spożyjesz ten rodzaj tłuszczu, który bardzo szybko wbudowywany jest w tkankę
tłuszczową. Jeśli zdecydujesz się na łososia czy tuńczyka, to spożyjesz ten rodzaj tłuszczu,
który zostanie szybko spalony, ale dodatkowo zostanie uwolniony tłuszcz z jego
zapasów w tkankach na brzuchu, pośladkach, udach i biodrach.
Zdrowy tłuszcz, pochodzi z ryb, oleju rzepakowego, lnianego, oliwy. Omega – 3 jest to najlepszy suplement diety, jaki możesz sobie sprawić podczas odchudzania. Ten kwas tłuszczowy powoduje że błona komórkowa komórek tłuszczowych łatwiej wypuszcza do krwi zgromadzony w nich tłuszcz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz