Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Sprawdź nasz przepis i zaoszczędź zbędne kalorie
Przygotuj na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść liści świeżego majeranku
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Przygotuj na sos:
- 1 jogurt niskotłuszczowy
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko,
wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany
papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem
rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25
minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem.
Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal.
*przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz