niedziela, 17 lutego 2013

Dietetyczne placki ziemniaczane

Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Sprawdź nasz przepis i zaoszczędź zbędne kalorie
Przygotuj na placki:

                  
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści świeżego majeranku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Przygotuj na sos:
  • 1 jogurt  niskotłuszczowy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal. 

*przygotowano na podstawie rewolucja na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz