niedziela, 3 lutego 2013

Prawidłowe Śniadanie

Śniadanie jest posiłkiem, którym rozpoczynamy dzień.

 Dostarcza paliwa niezbędnego do rozruszania ciała i umysłu. Niestety, na luksus "domowego" śniadania pozwalamy sobie zazwyczaj tylko w weekend. Na co dzień często rezygnujemy z tego posiłku lub sprowadzamy go do filiżanki kawy czy kupionej po drodze do pracy drożdżówki. Tymczasem prawidłowe śniadanie powinno składać się z produktów zawierających niezbędne do funkcjonowania organizmu składniki odżywcze: białka, węglowodany, witaminy.
Prawidłowe śniadanie powinno mieć około 600 kcal., odpowiednią dawkę witamin, minerałów oraz składników odżywczych w tym nie mniej niż 5 g błonnika i 20 g białka. Te składniki są potrzebny, by nasz organizm miał rano wystarczająco dużą dawkę energii.

Dodatkowe powody, dla których powinniśmy zjeść poranne śniadanie:

- Jak dowodzą badania jedzenie śniadania reguluje apetyt, produkcję insuliny oraz poprawia przemianę materii. Osoby jedzące regularnie śniadanie, dwukrotnie rzadziej mają problemy z cukrzyca oraz nadwagę niż Ci, którzy wola sobie dłużej pospać
- Jedzenie śniadania pozytywnie wpływa na działanie systemu odpornościowego oraz przeciwdziała cukrzycy i powstawaniu chorób nowotworowych
- Prawidłowe śniadanie powinno mieć około 600 kcal., odpowiednią dawkę witamin, minerałów oraz składników odżywczych w tym nie mniej niż 5 g błonnika i 20 g białka. Te składniki są potrzebny, by nasz organizm miał rano wystarczająco dużą dawkę energii.

Poranny posiłek zapewnia dostarczenie energii na drogę do szkoły i kilka pierwszych lekcji. Skutki zdrowotne rozpoczynania nauki bez spożytego śniadania są związane z hipoglikemią występującą u dziecka. Dolegliwości odczuwane przez ucznia to zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego zgłaszane jako bóle brzucha czy niekiedy luźne stolce. W czasie zajęć szkolnych dziecko wykonuje zarówno pracę umysłową jak i fizyczną (gimnastyka). Zużywana energia ze śniadania zjedzonego w domu wystarcza na pierwsze godziny nauki. Aby uczucie głodu nie przeszkadzało w dalszej nauce, niezbędne jest zjedzenie kolejnego posiłku – drugiego, szkolnego śniadania. Wskazane jest, aby drugie śniadanie było przynoszone z domu, a nie kupowane w sklepiku. Rodzice mają wtedy pewność, że dziecko spożyło posiłek, a nie słodycze.

12 zasad prawidłowego żywienia


1. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
2. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę – trzy główne i dwie przekąski
3. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
4. Jogurty i białe sery to podpora mocnych kości.
5. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
6. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
7. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
8. Do szkoły i pracy wychodź po śniadaniu i ze drugim śniadaniem.
9. Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11. Czystą wodą gaś pragnienie.
12. Ruch na co dzień, słodycze od święta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz