piątek, 26 lipca 2013

Właściwe odżywianie-węglowodany

Wśród makroskładników odżywczych, których potrzebujemy w największych ilościach i które dostarczają organizmowi głównych źródeł energii są dwa rodzaje:

 • Najprostsze węglowodany to cukry, takie jak glukoza, sacharoza (cukier stołowy) i laktoza (cukier mleczny). żywność bogata w cukry proste bywa przetworzona i zazwyczaj zawiera mniej kluczowych witamin i minerałów.
Szybko ulegają strawieniu i wchłanianiu przez organizm więc dostarczają organizmowi natychmiastowego zastrzyku energii. Może to jednak powodować gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi, które mogą prowadzić do szybszego uczucia głodu w porównaniu ze spożyciem bogatych w błonnik węglowodanów złożonych.

 • Węglowodany złożone są trawione wolniej niż cukry proste. W trakcie trawienia pokarmu rozpadają się na cukry proste. Czas potrzebny do ich rozpadu oznacza, że są trawione i wchłaniane do krwi wolniej.

Źródła węglowodanów: proste:sok owocowy,jogurt,miód i ciasteczka.

złożone:owoce,warzywa,pełnoziarniste pieczywo,makarony pełnoziarniste i płatki zbożowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz