Wśród makroskładników odżywczych, których potrzebujemy
w największych ilościach i które dostarczają organizmowi
głównych źródeł energii są dwa rodzaje:
• Najprostsze węglowodany to cukry, takie jak glukoza, sacharoza (cukier stołowy)
i laktoza (cukier mleczny). żywność bogata w cukry proste bywa przetworzona i zazwyczaj
zawiera mniej kluczowych witamin i minerałów.
Szybko ulegają strawieniu i wchłanianiu
przez organizm więc dostarczają organizmowi natychmiastowego zastrzyku energii. Może
to jednak powodować gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi, które mogą prowadzić
do szybszego uczucia głodu w porównaniu ze spożyciem bogatych w błonnik
węglowodanów złożonych.
• Węglowodany złożone są trawione wolniej niż cukry proste. W trakcie trawienia pokarmu
rozpadają się na cukry proste. Czas potrzebny do ich rozpadu oznacza, że są trawione
i wchłaniane do krwi wolniej.
Źródła węglowodanów:
proste:sok owocowy,jogurt,miód i ciasteczka.
złożone:owoce,warzywa,pełnoziarniste pieczywo,makarony pełnoziarniste i płatki zbożowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz