Maj
to sezon na szparagi. Warto po nie sięgnąć, gdyż to nie tylko niezwykle
smaczne warzywo, ale także cenne źródło witamin i składników
mineralnych, w szczególności potasu, niacyny i kwasu foliowego. Szparagi
pobudzają także pracę nerek, a zawarta w
nich inulina sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii w naszych jelitach.
Dodatkowo szparagi zawierają bardzo mało kalorii – tylko 18 kcal w 100g!
Ugotowane lub grillowanie szparagi świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynką parmeńską. Możesz również skropić je oliwą extra vergine, sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem albo przygotować do nich sos holenderski.
Sos holenderski:
- 100g masła, miękkiego
- 3 żółtka, o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz biały mielony, sól
Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wbić żółtka i mieszać energicznie trzepaczką stopniowo dodając po kawałeczku masła. Masa powinna gęstnieć i nabierać puszystości. Na koniec dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Ugotowane lub grillowanie szparagi świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynką parmeńską. Możesz również skropić je oliwą extra vergine, sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem albo przygotować do nich sos holenderski.
Sos holenderski:
- 100g masła, miękkiego
- 3 żółtka, o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz biały mielony, sól
Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wbić żółtka i mieszać energicznie trzepaczką stopniowo dodając po kawałeczku masła. Masa powinna gęstnieć i nabierać puszystości. Na koniec dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz