poniedziałek, 20 maja 2013

Dietetyczne szparagi!

Maj to sezon na szparagi. Warto po nie sięgnąć, gdyż to nie tylko niezwykle smaczne warzywo, ale także cenne źródło witamin i składników mineralnych, w szczególności potasu, niacyny i kwasu foliowego. Szparagi pobudzają także pracę nerek, a zawarta w nich inulina sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii w naszych jelitach. Dodatkowo szparagi zawierają bardzo mało kalorii – tylko 18 kcal w 100g!
Ugotowane lub grillowanie szparagi świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynką parmeńską. Możesz również skropić je oliwą extra vergine, sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem albo przygotować do nich sos holenderski.

Sos holenderski:
- 100g masła, miękkiego
- 3 żółtka, o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz biały mielony, sól

Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wbić żółtka i mieszać energicznie trzepaczką stopniowo dodając po kawałeczku masła. Masa powinna gęstnieć i nabierać puszystości. Na koniec dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz