Autorem wielu znanych diet jest doktor
Hebera. Teraz także i ty możesz skorzystać z jego rad
Wiele
diet z kolorowych gazet, czy diet sławnych celebrieties, opartych jest na
diecie stworzonej przez doktora Hebera. Wspomniane diety czerpią pewne elementy
z pierwowzoru i modyfikują go na własne potrzeby. Ale po co zmieniać coś, co
jest skuteczną i zdrowa droga do wymarzonej sylwetki?
Dr Davida Heber jest założycielem Centrum Badań nad Odżywianiem Człowieka
przy Uniwersytecie Kalifornijskim, prowadzi Klinikę Dla Osób Zagrożonych
Otyłością. Amerykański lekarz, profesor medycyny i zdrowia publicznego, doktor
filozofii.
Dieta
opisana jest w książce pod tym samym tytułem. Oto co o diecie mówi sam twórca:
„Podstawy naukowe i filozofię, związane z tą dietą i książką, stworzyłem
pracując przez ponad dwadzieścia lat z tysiącami pacjentów w Los Angeles. L.A.
jest miastem, w którym sylwetka ma ogromne znaczenie – zarówno dla studentów
Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, aktorów z Hollywood, jak i
zwykłych rodzin udających się na plażę. Każdy chce wyglądać jak najlepiej, a ja
nauczę cię, jak osiągnąć najlepszy kształt, wprowadzając w życie prosty,
czternastodniowy plan.”
Pamiętaj,
że walka z otyłością nie tylko ma na celu ukształtować ciało, ale także
zapobiegać groźnym chorobom cywilizacyjnym jak: cukrzyca drugiego stopnia,
choroby układu sercowo – naczyniowego (miażdżyca, zawały, itd.), niektóre
odmiany raka, alergie i wiele innych.
Oto
najważniejsze zasady diety L.A.:
•
kształt ciała związany jest z poziomem tkanki
tłuszczowej w organizmie. Pierwszy krok – wyobraź sobie swoją idealną sylwetkę,
drugi krok - dieta nie może być karą, po trzecie – zmiana nawyków żywieniowych,
•
trzeba wiedzieć, że podział tkanki
tłuszczowej i określenie jego rodzaju jest bardzo istotne: tkanka tłuszczowa w
dolnej części ciała jest wyspecjalizowanym organem, natomiast jej kształt jest
uwarunkowany reakcją organizmu na hormony żeńskie. Poprzez sposób odżywiania i
styl życia mamy wpływ na to, ile tkanki tłuszczowej zgromadzi się w dolnej części
ciała. Otłuszczenie środkowej części ciała reaguje na hormon stresu, gromadzi
energię na nagłe potrzeby, pomaga przetrwać okresy niedożywienia przez
panowanie nad uczuciem głodu oraz chroni przed infekcjami, które powodują
śmierć u głodujących ludzi, więc uwaga na diety niedoborowe, głodówki, czy
diety 1000 kalorii,
-białko i woda przede wszystkim – organizm
ludzki składa się z tych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
i zdrowej redukcji
•
tkanki tłuszczowej. Poznaj swoje dzienne
zapotrzebowanie na białko – to ono zamienia tłuszcz w mięśnie, ponieważ masa
mięśniowa określa ilość kalorii spalanych w spoczynku. Ważne by jeść 1 g białka
na kilogram masy ciała. Dołącz do swojej diety mięso drobiowe, ryby, jaja, ser
tofu, mleko sojowe czy chudy nabiał,
• nie wolno się głodzić. Chcąc schudnąć należy jeść 4 – 5
posiłków dziennie, prawidłowe śniadanie lub jego brak warunkuje napady głodu
przez cały dzień,
•
pamiętaj o ukrytych tłuszczach, cukrach i
skrobi w produktach spożywczych, robiąc zakupy uważnie czytaj etykiety na
opakowaniach,
•
jedz kolorowa warzywa i owoce – np.
żółto-zielone kolory znajdujące się w szpinaku i awokado to luteiny, które
koncentrują się w jednej z części siatkówki oka, gdzie skupia się światło.
Chroni oko przed zwyrodnieniami plamki oka. Czerwony, czerwono-purpurowy,
pomarańczowy, zielony, biało-zielony i pomarańczowo-żółty reprezentują
odpowiednio następujące związki chemiczne: antocyjany, karoteny, glukozynolaty,
sulfidamy allilowe i flawonoidy. To antyutleniacze, które mają wpływ na
funkcjonowanie mózgu, wzrok, detoksykację (istotną w procesie odchudzania) i
mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej,
•
pamiętaj o błonniku – nie tylko dla tego,
iż zwiększając swoja objętość pomaga zjeść mniej, także oczyszcza jelita z
ubocznych produktów przemiany materii i zwiększa przyswajalność składników
odżywczych. W błonnik bogate są: kasze, ciemny ryż, pieczywo pełnoziarniste,
płatki owsiane, świeże warzywa i owoce. Produkty te dostarczają m.in. potas,
magnez, cynk, czy witaminy z grupy B. Błonnik spowalnia trawienie węglowodanów,
wchłanianie fruktozy, tym samym znacząco ogranicza produkcję insuliny, dzięki
czemu dłużej czujemy się syci,
•
zapoznaj się z indeksem glikemicznym
produktów, oraz podziałem na złe węglowodany (proste) i na właściwe (złożone).
Wybieraj nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, cieciorka,
ciecierzyca, soczewica), kasze (jęczmienna, gryczana, komosa), makaron razowy,
kwaśne owoce, warzywa jak: brokuły, dynię, kalafior, fasolka szparagowa
•
w diecie LA tłuszcze Omega – 3 odgrywają
znacząca role nośnika witamin i minerałów, zawarte są w tłustych rybach
(tuńczyk, łosoś, makrela), orzechach, tłoczonej na zimno oliwie z oliwek (extra
vergine),
• potrawy doprawiaj sosem winegret, olejem
lnianym, oliwą z oliwek, siemieniem lnianym, świeżymi ziołami, natką
pietruszki, imbirem, kolendrą, cynamonem, ostrymi przyprawami, jak pieprz
cayenne, papryka ostra, różne rodzaje pieprzu, które pobudzają przemianę
materii. Sól ogranicz do niezbędnego minimum,
•
ogranicz jedzenie nasyconych kwasów
tłuszczowych i kwasów trans zawartych w: tłustym mięsie, margarynie,
przetworzonym jedzeniu, słodkich i słonych przekąskach jak np. batoniki i
chipsy
•
uzupełnienie diety w odpowiednie, naturalne
suplementy
•
jak najwięcej ruchu – jeśli nie masz czasu
regularne zajęcia fitness, basen czy bieganie, staraj się jak najczęściej
chodzić piechotą, nie używać windy, wychodzić z psem itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz