wtorek, 27 listopada 2012

Awokado nie tylko w kuchni!!

Drzewo z rodziny wawrzynowatych ,które dochodzi do 20 m wysokości pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Duże plantacje spotykamy dzisiaj w Izraelu, Kalifornii i na Florydzie. Istnieje około 50 odmian uprawnych, dających owoce wielkości od 100 g do 2 kg. Skórka awokado jest gruba, twarda, łatwo odchodzi od miąższu. Kupując owoce zwróćmy uwagę, by pod naciskiem palca lekko się uginała, a pestka wewnątrz – grzechotała.
   

Awokado jada się  na wiele sposobów, ale zawsze surowe (np. pokrojone w plasterki oprószone solą i pieprzem do pieczywa z masłem; z umieszczoną w miejscu pestki sałatką z szynki, ewentualnie łososia, a nawet twarożku z czosnkiem; możemy również dodawać je do sałatek owocowo-warzywnych). Należy tylko pamiętać, by obrany lub przekrojony owoc skropić sokiem z cytryny, gdyż w przeciwnym wypadku czernieje.
   


Masłowaty miąższ dojrzałego awokado zawiera między innymi witaminy A, B, D, E, K, PP, nienasycone kwasy tłuszczowe (10–28%), cukry, potas, żelazo i białko. Ostatnio dietetycy doszli do wniosku, że jedzenie połówki awokado dziennie jest korzystniejsze dla organizmu, niż wprowadzanie rygorystycznej diety antycholesterolowej, bowiem zawarte w nim tłuszcze wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, zmniejszając ryzyko zawałów serca. Dodajmy, że owoc ten stosowany jest w kosmetyce – znakomicie działa na cerę, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem UV.



KREM NAWILŻAJĄCY SPF 15 NOURIFUSION - CERA NORMALNA/SUCHA

 

Odżywianie i nawilżanie Twojej skóry
Podstawowe korzyści:
  • odświeża
  • nawilża
  • odżywia
  • chroni
Śmietankowy, bogaty krem, który doskonale nawilża i chroni Twoją skórę. Zawiera ekstrakty z awokado i olej słonecznikowy dla zwiększonego nawilżenia oraz zaawansowany filtr SPF 15.
  • Myj skórę ciepłą, a nie gorącą wodą
  • Używaj jak najmniej mydła
  • Pij dużo wody
  • Osuszaj skórę dokładnie, ale delikatnie
  • Stosuj olejki do kąpieli oraz kremy i balsamy nawilżające

   chcesz kupić produkt?
http://tnij.org/tdjn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz