czwartek, 1 listopada 2012

Chipsy warzywne!!

Lubisz chipsy? mam coś dla Ciebie.

Przepis na zdrowe chipsy.

Chipsy warzywne z domową guacamole! Kto z na nie lubi chrupiących aromatycznych chipsów? Ale jak wszyscy wiemy chipsy nie są zdrowe i ich nadmiar powoduje problem z utrzymaniem wagi, a zjeść ich przed telewizorem można bardzo dużo ale jest na to rada! Zróbmy zdrowe aromatyczne chipsy sami.

Przygotuj poniższe składniki:

  chipsy:
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cynamonu
  • sól
guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  chilli
  • garść liści kolendry
  • sok z ¼ limonki
  • sól
Warzywa należy pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.
Spróbuj koniecznie i życzymy smacznego 
Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.

*Przepis przygotowany na podstawie rewolucje na talerzu
 
                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz