Przepis na zdrowe chipsy.
Chipsy warzywne z domową guacamole! Kto z na nie lubi chrupiących aromatycznych chipsów? Ale jak wszyscy wiemy chipsy nie są zdrowe i ich nadmiar powoduje problem z utrzymaniem wagi, a zjeść ich przed telewizorem można bardzo dużo ale jest na to rada! Zróbmy zdrowe aromatyczne chipsy sami.
Przygotuj poniższe składniki:
chipsy:
- 1 marchewka
- 1 burak
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cynamonu
- sól
guacamole:
-
1 dojrzałe awokado
-
1 mały pomidor
-
½ cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
½ chilli
-
garść liści kolendry
-
sok z ¼ limonki
-
sól
Warzywa
należy pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem,
buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie
oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.
Spróbuj koniecznie i życzymy smacznego Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.
Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz