Aby uzyskać trwałe efekty,szczupłą sylwetkę i piękny wygląd,należy rozkoszować się jedzeniem bez wyrzutów sumienia.
Powolne delektowanie się posiłkami sprawia,że jemy mniej.Bowiem podczas niespiesznego jedzenia
sygnał sytości ma wystarczający czas ,aby dotrzeć z żołądka do mózgu.
W konsekwencji zjadamy mniej ,aby zaspokoić głód i nie objadać się.
I jeśli towarzyszy temu konsekwencja i systematyczność,po pewnym czasie żołądek się kurczy i zaczynamy jeść znacznie mniej.
Wówczas na pewno nie będziemy nawet myśleć o tym,aby na obiad zjeść duży talerz zupy,następnie
kotlet wielkości małego talerza z kopiastą porcją ziemniaków plus do tego na deser porcja ciasta.
Jedzenie niewielu,za to dużych posiłków w ciągu dnia powoduje nadmierne gromadzenie się tłuszczu,który jest dla organizmu spiżarnią na gorsze czasy.
Gdy jadamy rzadko, organizm magazynuje zapasy,ponieważ wielokrotnie doświadczał silnego głodu,
będącego dla niego sygnałem ,że wyczerpuje się energia niezbędna mu do prawidłowego fukncjonowania.
Nawet gdy w ciągu dnia dostarczamy swojemu organizmowi odpowiedniej, nie przesadnej ilości
kalorii, ale rozkładamy ją na dwa posiłki zamiast na pięć,organizm kumuluje zapasy.
Niestety,nie ma on blokady, która by temu zapobiegała- choć bardzo byśmy chcieli ją mieć-dlatego
najlepiej przekonać go,że nie musimy już magazynować,gdyż gorsze czasy nie nadejdą.
Można to zrobić,jedynie jedząc powoli smaczne, zracjonalizowane,mniejsze i częstsze posiłki.
Chudnięcie następuje powoli, jednak rezultaty są fantastyczne i długotrwałe.
Stosowanie szybkich,modnych i drastycznych diet nie przyczyni się do trwałej utraty wagi i z pewnością nie wpłynie korzystnie na zdrowie, a co za tym idzie, na wygląd.
Największe spustoszenie w organizmie sieją diety,którym towarzyszy wieczny głód,oraz diety wykluczające niektóre produkty.Ciągłe uczucie głodu,gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej powoduje natychmiastową
chęć zaspokojenia go od razu po zakończeniu diety, co przyczynia się do gromadzenia zapasów
tłuszczu na gorsze czasy, więc kilogramy wracają szybciej,niż spadały, i to niestety w nadmiarze.
Natomiast wykluczanie produktów skutkuje,w zależności od diety,osłabieniem pracy mózgu,pogorszeniem
stanu skóry,włosów lub paznokci i niekiedy wyczerpaniem.
Jedzenie to naturalne lekarstwo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Zawarte w nim białka, tłuszcze,węglowodany,witaminy i mikroelementy pełnią odmienne funkcje w codziennej diecie,dlatego
marginalizacja któregokolwiek z nich jest wyjątkowo złym rozwiązaniem.
źródło:"Rewolucja na talerzu"A.Ziemnicka,O.Kwiecińska-Kaplińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz